Anne's Amsterdam

Collect stories from the city

DE UITDAGING

Het Anne Frank Huis is een van de best bezochte musea in Amsterdam. Het pand waar Anne Frank onderdook, staat symbool voor de geschiedenis van de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Wat de oorlog in Amsterdam zelf heeft veroorzaakt, is bij weinig mensen bekend. Hoe kunnen we Amsterdammers en bezoekers aan de stad op een effectieve manier een goed beeld geven van de oorlogsgeschiedenis?

DE OPLOSSING

Historische gebeurtenissen ervaar je intenser door het op de plek zelf te bekijken. Daarom is de mobiele app ‘Annes Amsterdam’ ontwikkeld. Met de app kan het publiek op een innovatieve manier ontdekken wat er met Anne Frank en andere Amsterdammers gebeurde. Zo kun je op dertig verschillende locaties in de stad tekst, foto’s en video’s over gebeurtenissen en persoonlijke verhalen verzamelen en bekijken. De verhalen krijgen nog meer verdieping op de bijbehorende website die in de vorm van een visuele tijdlijn het beeld van de stad voor, tijdens en na de bezetting in een breder historisch perspectief plaatst. Om dit voor een breed publiek toegankelijk te maken is de app in 3 talen (Nederlands, Engels en Duits) en op iOS, Android, WP7 uitgebracht.

RESULTATEN

De app werd begin mei gelanceerd; dé periode waarin Nederland de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt en de Nationale Vrijheid viert. Dit werd ondersteund door veel publiciteit in lokale- en nationale. Binnen 7 dagen (i.p.v. 6 maanden) werd de doelstelling van 12.000 downloads behaald. Totaal zijn er tussen mei en januari 2013 33.580 apps gedownload door gebruikers uit 76 verschillende landen. 69% van de gebruikers heeft meer dan 1 item opgepakt, 43% meer dan 5 items. Daarnaast is het bezoek aan de website tijdens de campagne met 70.7% gestegen. Na de campagne worden er gemiddeld 633 apps per week gedownload. Bezoekers die in de rij staan voor het Anne Frank Huis worden permanent op de app geattendeerd. Ze kunnen gebruikmaken van de bestaande WiFi om de app direct na of voor een bezoek aan het Anne Frank Huis te downloaden en installeren. Hierdoor stijgt het aantal downloads en het gebruik van Annes Amsterdam nog dagelijks.

The Anne Frank House, Repudo and LBi combined their historical, technological and creative forces in the joint development of the App.

TESTIMONIAL

Fantastic App. I’m looking forward to returning to Amsterdam soon so I can visit all these special places.

Don Law – Adelaide, Australia

Credits

LBi Netherlands, Repudo, Anne Frank House

LINKS

De app is gratis te downloaden voor smartphones met iOS, Android en WP7.

Bezoek de website Het Amsterdam van AnneFrank.